Hollandse Nieuwe en Maatjesharing
Vanaf half mei tot juli 'vreet' de haring zich lekker vet. Dit is dan ook de periode waarin we de vetste haringen kunnen vangen. Haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is gekaakt, gezouten en gefileerd. De naam staat dus los van de vangstplek.

Kibbeling
I
s een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in een beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd. Het verkopen van kibbeling onder de noemer gebakken kibbeling is daarmee feitelijk onjuist.

"Kibbeling" is een verbastering van het woord "kabeljauwwang". Deze wangetjes werden apart uitgesneden en werden ooit als "kibbeling" aangeboden. De originele kabeljauwwangetjes hebben een zeer aparte eigen smaak en textuur en zijn onvergelijkbaar met de meestal als snack aangeboden (nep)kibbeling.

Later is men buikstukken van kabeljauw ook gaan verkopen als "kibbeling". Naar verluidt werd kabeljauw vroeger altijd in gelijke stukken gesneden en werd van de overblijvende vis kibbeling vervaardigd. Door de hoge prijs van de kabeljauw wordt tegenwoordig vaak met andere vissoorten gewerkt, zoals pollak, heek, wijting en koolvis.

 

Lekkerbekje
I
s de naam voor een gebakken visfilet. De filets worden eerst door een beslag van water en meel gehaald. Daarna worden ze gebakken in hete olie.
Voor een lekkerbekje worden verschillende soorten vis gebruikt, zoals wijting, kabeljauw of heek. De prijs van het lekkerbekje is afhankelijk van de soort vis die er voor wordt gebruikt. Steeds vaker worden de goedkopere soorten vis gebruikt voor het lekkerbekje.

 

Pangafilet
Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa.

Schelvis filet
De schelvis (Melanogrammus aeglefinus) is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen,  die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Golf van Biskaje tot aan Svalbard. De vis is minder algemeen in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada en de VS.

Haring
De haring (Clupea harengus) is een straalvinnige vis van het noordelijk halfrond. Het is al lang een populaire consumptievis, waar veel op gevist wordt. De recente geschiedenis van de haring is er dan ook een die verweven is met overbevissing en overheidsmaatregelen om dat te voorkomen.

Schelvis
De schelvis (Melanogrammus aeglefinus) is een straalvinnige vis uit de familie van kabeljauwen (Gadidae), orde kabeljauwachtigen (Gadiformes), die voorkomt in het noordoosten van de Atlantische Oceaan van de Golf van Biskaje tot aan Svalbard. De vis is minder algemeen in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada en de VS.

Kabeljouw filet
De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort uit de familie kabeljauwen (Gadidae), in de orde kabeljauwachtigen (Gadiformes), die voorkomt in de Atlantische Oceaan. De soort komt ook voor in de Noordzee en is economisch gezien een belangrijke soort. Zowel door beroepsvissers als door sportvissers wordt er veel op gevist.

 

Zalm filet
De Atlantische of Europese zalm (Salmo salar) is een anadrome vis die als volwassen dier hoofdzakelijk in noordelijke zeeën en de Noord-Atlantische Oceaan leeft. De vis komt daar voor in de Atlantische staten en aangrenzende rivieren. De Atlantische zalm kan tot 36 kg wegen. De zalm kenmerkt zich culinair door de rode kleur van het vlees. De zalm kwam voor de industriële revolutie in alle grote Europese rivieren voor, maar is daar nu praktisch uitgestorven. Er worden pogingen gedaan de waterkwaliteit en de omgevingsfactoren zo te beïnvloeden dat de zalm terugkeert.

 

Gerookte Makreel

De makreel (Scomber scombrus, ook wel "gewone makreel" of "Atlantische makreel" genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen (Perciformes).

 

Brado
Een brado is een op beukenhout gerookte haringfilet met een gewicht van circa 125 gram. Afkomstig uit de eigen keuken (temperatuur van 62 graden Celsius) en het gehele jaar verkrijgbaar.

Makreel filet naturel
De makreel (Scomber scombrus, ook wel "gewone makreel" of "Atlantische makreel" genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen (Perciformes).

Makreelfilet gekruid

De makreel (Scomber scombrus, ook wel "gewone makreel" of "Atlantische makreel" genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen (Perciformes).